• Meny
  • Meny

Oude Kerk som mødested og religiøs standpunkt

Den 800 årige gamle Oude Kerk er Amsterdams ældste bygning og ældste sognekirke, og står i stor kontrast til Red light districts røde neonlys og sexbutikker, hvor de prostituerede sidder bag glasvinduerne. Siden Oude Kerk blev grundlagt i 1213 var Oude Kerk en romersk-katolsk kirke inden reformationen i Amsterdam.

Det er ikke at sætte en finger på, hvorfor turister strømmer til Amsterdam for at se Oude Kerk, da det smukke arkitektværk er en fryd for øjet. Den smukke kirke er i dag samlingssted for religiøse og kulturelle aktivister, men bliver også lejet til receptioner, middagsselskaber og andre højtidelige sammenkomster. Det er ikke kun religiøse begivenheder kirken bliver brugt til, da man kan opleve den årlige ”World Press Photo” prisuddeling i Amsterdam i Kirken, og Oude Kerk er blevet nyttigt brugt af musikere med store koncerter og underholdning.

Gamle granitsten og orgelmusik

Kirken har siden oprindelsen været kendt for dets berømte 17. århundredes ”grand orgel”, og Oude Kerk har berømmelsen med sig, da kirken har været hjemstedet for den berømte hollandske komponist Jan Pierterszoon Sweelinck. Udover de gamle organer i Oude Kerk er kirken også kendt for dets fængende arktikektur, der udtrykker den nationale karakter og hollandsk protestantisk kultur. De høje vinduer og kirkens gamle granit, der symboliserer og viser tradition og hverdag i Amsterdam.

En samling af historie og kulturelle indblik

Oude Kerks store kontrast til det uvante miljø i Red light district har undret mange turister, men kirkens overlevelse er stor, da kirken bliver brugt som mødested for mange mennesker, religiøse som profane. Kirken rummer stor rummelighed og danner ramme for den protestantiske kultur og historie og fortæller sin egen historie gennem den smukke arkitektur, vægmalerier og smukke broderinger i de gamle granitsten. Med den lange historie og overlevelse gennem reformationen og det moderne miljø kirken er besat i, står kirken der endnu og trækker opmærksomhed fra både hollændere og turister fra verden over. Læs også mer om andre seværdigheder i Amsterdam.

Skriv en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *